Chronic Disease, Salmonella, Immunosuppressive Drugs, and Raw Milk, Bulgarian Translation

ХРОНИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ, САЛМОНЕЛА, ИМУНОСУПРЕСИВНИ ЛЕКАРСТВА И СУРОВО МЛЯКО

This is the translation. The source page is located here: https://www.realmilk.com/health/chronic-disease-and-raw-milk/

Публикувано на 2 март 2003 г.

Последна промяна на 21 март 2020 г.

От Рон Шмид /Ron Schmid, ND/

Особено вирулентна форма на бактерията Салмонела е Салмонела дъблин (С. дъблин). Както при повечето инфекции със Салмонела, хората с потисната имунна система са най-застрашени (например пациенти със СПИН или хора, приемащи кортикостероиди или химиотерапия). Доклад в Western Journal of Medicine от май 1983 г. е озаглавен „Инвазивни инфекции със Салмонела дъблин, свързани с пиене на сурово мляко“.1 Авторът провежда едногодишно проучване през 1980 и 1981 г. във Veterans Administration Medical Center (VAMC) в Сан Диего. През същата година във VAMC са диагностицирани 14 случая на инфекция със Салмонела; пет от тях са инфекции със C. дъблин. Възрастите на тези пет индивида варират от 56 до 97 и всички, освен един, имат сериозно предшестващо хронично заболяване или приемат имуносупресивни кортикостероидни или химиотерапевтични лекарства. Трима от тях са пили сурово мляко от ферма Алта Дена няколко пъти в рамките на предходните две седмици. Това не доказва, че суровото мляко е било източник на инфекцията, но е силна асоциация.

Единият случай е на 85-годишна жена с хронична левкемия, диагностицирана през 1979 г. Цитирано от статията: „През септември 1981 г. тя е лекувана за пръв път с циклофосфамид [силно токсичен химиотерапевтичен агент, който уврежда естествения имунитет към инфекция] и преднизон, три пъти на ден. Седмица по-късно развива диария, висока температура и втрисане и получава синкопален епизод [временна загуба на съзнание поради спад на кръвното налягане]. … кръвта, урината и изпражненията всички съдържат увеличаващо се количество С. дъблин … жената умира на 17-ия ден от постъпване в болницата. … Имунният статус на тази жена е компрометиран както от левкемията, така и от терапията. Тя изпада в шок с изключително силна салмонелна бактериемия [бактерии в кръвта].”

Трима от останалите четирима пациенти със C. дъблин инфекции са достатъчно болни, че да се наложи антибиотична терапия и прием в болницата; един е хоспитализиран в продължение на няколко седмици.

Тази кратка история представя един микрокосмос на разрива между практикуващите конвенционална съвременна медицина и тези, които се застъпват за холистичен подход, и пациентите, които толкова често са притиснати между тях. Тримата, които са пили суровото мляко, са се стремили да си помогнат за по-добро здраве. Лекарите, участващи в конвенционалното им лечение, и техните колеги, обвиняват млякото за последващите заболявания и за едната смърт. Но привържениците на суровото мляко, включително и аз, биха спорили, че ако не бяха имуносупресивните лекарства, никой от тези хора не би се заразил със Салмонела. Колко време 85-годишната жена безпроблемно е пиела сурово мляко преди първата си седмица на химиотерапия, в края на която се разболява смъртно? Статията не дава отговор на този въпрос. За многото ползи от суровото мляко авторът казва само: „Няма да коментирам валидността на хранителните твърдения, които се правят за суровото мляко.“

При оценката на относителните рискове трябва също да имаме предвид, че през 1985 г. инфекциите със Салмонела, проследени до пастьоризирано мляко, са засегнали приблизително 175 000 души, с над 16 000 случаи потвърдени от изследване на бактериалната култура в млякото, в епидемия засегнала няколко американски щата (както се съобщава в Journal of the American Medical Association, от 11 декември 1987 г., наред с други места).

Защитниците на суровото мляко трябва да признаят, че C. дъблин понякога се намира в сурово мляко, и че по всяка вероятност това понякога води до остри заболявания, особено за хора лекувани с имуносупресивни лекарства. Въпросното мляко в тези случаи е било от ферма в Южна Калифорния, която не храни кравите си с трева. Известно е, че количеството трева в диетата е критичен фактор за здравето на кравите и качеството на произведеното мляко. Вярвам, че когато кравите се хранят строго или предимно с трева, има малък риск от Салмонела или някакъв друг инфекциозен проблем произтичащ от млякото, дори за хора с имуносупресия. Знаем, че д-р Крю (Crewe) от Mayo Foundation е използвал сурово мляко при лечението на голямо разнообразие от сериозни хронични заболявания, и че той не съобщава за проблеми като описаните по-горе.2 Медицинската професия по това време обаче не е била заета с лечението на милиони хора с имуносупресивни лекарства. Като предпазна мярка, считам, че хората с компрометиран имунитет трябва да търсят само най-доброто сурово мляко, а това означава сурово мляко от животни стриктно хранени само с трева.

1. Joshua Fierer, MD. Инвазивни инфекции със Салмонела дъблин, свързани с пиене на сурово мляко. Western Journal of Medicine, май 1983 г.

2. Статията на д-р Крю (Crewe) бе препечатана в Wise Traditions, лято 2002, 3(2):58-61.

Тази статия бе отпечатана в есенното издание на Wise Traditions, тримесечното списание на Фондация Уестън А. Прайс (Weston A. Price Foundation).

Ron Schmid, ND, лекар-натуропат, писател, учител и фермер, предписва сурово мляко за своите пациенти в продължение на почти 25 години. Д-р Шмид е възпитаник на Масачузетския технологичен институт (Massachusetts Institute of Technology) и Националния колеж по натуропатия (National College of Naturopathic Medicine) и е преподавал във всичките четири натуропатични медицинските училища в САЩ. Той е служил като бивш директор на клиника и главен лекар в University of Bridgeport College of Naturopathic Medicine. Автор е на „Традиционните храни са най-доброто лекарство“ (Traditional Foods Are Your Best Medicine) и „Неразказаната история на млякото“ (The Untold Story of Milk).